FAQ

1. Ce este „Carte de Salvare la Bord”?

Carte de Salvare la Bord este un proiect implementat in Romania de catre Automobil Clubul Roman cu scopul de a oferi echipajelor de descarcerare informatii relevante pe care acestia nu le cunosc in momentul in care sosesc la locul unui accident rutier grav: pozitionarea airbag-urilor, a acumulatorului, elementelor de ramforsare, alte elemente de siguranta activa si pasiva, etc.

2. De unde obtin informatii despre „Cartea de Salvare la Bord”?

Toate informatiile se gasesc pe acest website. Acesta este singurul website oficial al proiectului. Orice alte informatii publicate pe alte website-uri, care nu mentioneaza sursa, respectiv www.csb.acr.ro nu trebuie luate in considerare. Singurele informatii oficiale sunt cele prezentate pe acest website.

3. Este parasolarul locul cel mai potrivit unde poate fi pastrata cartea de salvare?

Studiile arata ca acesta este cel mai potrivit loc, pentru simplul motiv ca aceasta carte de salvare se afla pe partea conducatorului auto, unde acesta din urma va fi recuperat in caz de accident. Mai mult, parasolarul este deja utilizat pentru pastrarea altor documente, in spatele unei benzi. Daca nu exista nici o banda pe acest parasolar, cartea de salvare poate fi lipita cu ajutorul unei benzi adezive. Punand la dispozitia echipajelor de salvare aceasta carte de salvare, se economiseste timp pretios, care poate fi esential, oferind astfel, persoanelor ranite, o sansa in plus de a supravietui. Practic, 30 de teste efectuate pe autoturisme care aveau cartea de salvare la bord localizata in spatele parasolarului, au demonstrat faptul ca aceasta ramane in locul respective, chiar daca autovehiculul a fost grav accidentat.

4. Ce se intampla daca nu lipesc autocolantul pe parbriz?

Prezenta la bordul autovehiculului a cartii de salvare trebuie semnalizata echipajelor de descarcerare printr-un autocolant, conform modelului de mai jos, pe care echipajele de interventie il vor recunoaste cu usurinta.

Fara a avea lipit acest autocolant, cartea de salvare la bord devine inutila.sitcker ACR final

 

 

 

5. De unde pot obtine autocolantul?

Autocolantul se poate obtine, gratuit, de la orice sucursala ACR. Detaliile de contact ale sucursalelor ACR le puteti gasi aici.

6. Conteaza limba in care este redactata „Cartea de Salvare”?

Majoritatea cartilor de salvare sunt disponibile in limbile engleza si germana, mai putin limba romana. Acest lucru nu are insa importanta! Echipajele de descarcerare sunt in posesia traducerilor simbolurilor si astfel le pot recunoaste cu usurinta.